tisdag 5 april 2011

Blogginlägg C: När blir journalistik fiktion?






Var sätts gränsen mellan journalistik och fiktion?
Ibland känner sig journalisten tvingad att välja andra uttrycksmedel eller medier för att beskriva en händelse. Det handlar då ofta om att publicera sitt material i bokform. Allt för att kunna beskriva en händelse mer ingående. Men ska vi ställa andra krav på en beskrivning i bokform, i form av en roman, än vi skulle ha gjort i en tidningsartikel? Kan vi låta fantasin ta över delar och ”förvanska”, ”förändra”, ”frisera” eller ”späda på” sanningen?
Vi har flera exempel på detta i Sverige. Jan Guillou är ett sådant exempel. Barbro Alvings reportage räknas hit. Truman Capotes bok ”Med kallt blod” (In Cold Blood) som beskriver två mördares väg mot galgen (publicerades 1965) anses vara ett av de bästa exemplen på ”New Journalism”, den nya journalistiken. Författaren George Orwell tog också till sig det nya sättet att skildra verkligheten under sina reportage från Spanien under det spanska inbördeskriget i slutet av 30-talet. Samma sak gjorde även den svenska journalisten Barbro Alving, även kallad Bang.
I debatten hävdas att den nya journalistiken uppstod på 1970-talet, men den sträcker sig längre tillbaka i tiden som framgår här ovan.
I Sverige har väl ingen kunnat undgå debatten om Liza Marklunds bok ”Gömda.
Diskussionerna koncentrerades kring frågan: Vad är sanning? Får en skribent sätta vilka sanningsgränser som helst? Hur många detaljer får ändras utan att trovärdigheten går förlorad? Kan vi kalla detta för journalistik?
På publicistklubbens webbplats kan du ta del av en debatt om Gömda-frågan:http://www.publicistklubben.se/2009/01/20/referat-fran-gomda-debatten/
och
http://www.gradvall.se/artiklar.asp?entry_id=55
Även Anders Sundelins essä i DN tar upp New Journalism – och ifrågasätter om den är så ny:
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/vad-hette-det-sa-du
I kursguiden hittar du ett antal journalistiska böcker.
I det här blogginlägget ska du utgå från en av böckerna i listan (eller så många som du har läst!).
Du ska skriva en recension och målgruppen är dina kurskamrater. Skriv inte alltför detaljerat om innehållet. Fokusera på hur du tycker att författaren/reportern hanterar den journalistiska formen. Vad kan man säga om det skönlitterära kontra det dokumentära sättet att uttrycka sig på? Hur vill du beteckna de här böckerna? Är det litterär journalistik eller journalistisk litteratur? Vad finns det för fördelar/nackdelar med den här typen av journalistik? Kan man ha samma krav på sanning, källkritik och etik? Är det något särskilt du uppskattar, eller vill ifrågasätta? Vad tycker du om ”New Journalism”?
Bilderna ovan:
Omslaget till Truman Capotes bok "In Cold Blood", George Orwell, Barbro Alving även kallad "Bang", Liza Marklund och Truman Capote

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar